Egy jobb világ – miniben

Egy jobb világ – miniben

Ha kiderül, hogy kisbaba érkezik a családba, akkor hirtelen elkezd otthon megsokszorozódni a tárgyak mennyisége. Ruhácskák, kiságy, kád, pelenkázó, lázmérő, mérleg, cumisüveg, pelenkák, bébiőr… és még rengeteg hasznos és kevésbé hasznos tárgy. Bővítjük a házat, átalakítjuk a lakást, állandóan több fokkal melegebb hőmérséklet kell a kicsinek, többet közlekedünk autóval, többet főzünk, mosunk – az élet szinte minden területén több energiát használunk el egy gyerek születése miatt. Hatalmas a felelősségünk, hogy mit és hogyan adunk át az utánunk következő generációnak, és talán akkor érezzük meg először ennek az igazi súlyát, amikor gyermekünk születik. Amikor nálunk is bővült a család akkor vált teljesen világossá, milyen nagy a felelősségünk. De hogyan lehet a fentiek mellett fenntartható gyermekkort biztosítani?

A gyermeknevelésre és a fenntartható életmódra egyaránt jellemző, hogy „tökéletességre” törekedhetünk, de elérni nem fogjuk. Talán nincs is olyan, amit minden szempontból tökéletesnek nevezhetünk ezek tekintetében. Napjainkban már sok mindenre találhatunk alternatív megoldást, nincs ez máshogy a fenntartható baba-mama termékekkel sem.

Nem szükséges nagy erőfeszítéseket tennünk ahhoz, hogy olyan eszközöket válasszunk, ami nem csak gyermekünkhöz kedves, de a bolygónk is hálás lesz használatukért. A Planetino – egy jobb világ miniben webshop kínálatában igyekeztek összegyűjteni és könnyen elérhetővé tenni azokat a környezetbarát termékeket, melyek szükségesek a babaápolás, gyermeknevelés során. Gondos kutatómunkával válogatták össze azokat a prémium minőségű skandináv design szerint készült termékeket, melyek fair trade módon, fenntartható alapanyagokból készültek és egyaránt biztonságosak gyermekünk és a bolygónk számára. A termékek kiválasztása során fontos szempont volt, hogy letisztultak és modernek legyenek, magas minőségben, amiket akár több gyermek is használhat.

A kutatómunka során szermbesültek vele, hogy mennyire kreatív megoldások léteznek arra, hogy fenntartható módon, különböző anyagok újrahasznosításával valami újat alkossanak. A PET palack például napjaink egyik legnagyobb környezetszennyezéséért felelős hulladéka. Nagyon lelkesek lettek, amikor a webshopra felkerültek az első újrahasznosított PET-palackból készült gyerek hátizsákok, amik nem csak hogy rendkívül praktikusak erős anyaguknak és vízlepergető hatásuknak köszönhetően, ráadásul a gyerekek, felnőttek számára is egyaránt imádnivaló minták díszítik.

Kulacsra mindenkinek szüksége van, a gyerekeknek különösen. Iskola, kirándulás, strand, vagy csak egy pár óra a játszón, a folyadékpótlás elkerülhetetlen. Mitől lesz a kedvencük egy gyerek kulacs? Egyértelműen a kedves mintáktól! Talán így jobban kedvet kapnak maguktól is a kortyolgatáshoz, nem nekünk kell mindig rájuk szólni, hogy igyanak. A szülők kedvence pedig azért lesz, mert rozsdamentes acélból készülnek, így nem tudnak mikroműanyagok és egyéb anyagok kioldódni belőlük (A Planetinon csak ftalát-, ólom- és BPA-mentes gyerek kulacsok vannak!) és nem jutnak káros anyagok a szervezetbe. Hosszú élettartamúak, strapabírók, hőtartók – hideg és meleg ital tárolására is alkalmasak és környezetbarátok is.

A fentiek mellett baba és gyermek textíliák, étkészletek, ételhordók, játékok, ovis, iskolai kiegészítők is megtalálhatók a webáruházban hasonló gondossággal, fenntartható szemlélettel összeválogatva.

A gyerekek utánozva tanulnak. Kiskorban még nem is feltétlenül tudják, hogy mit miért tesznek, azért csinálják úgy, mert anyától és apától ezt látták. De hamar el lehet magyarázni az ő szintjükön is, hogy miért kell elzárni a csapot kézmosás után, miért kell a kukába dobni a szemetet, miért nem szabad az étellel játszani, miért viszünk textilszatyrot a bevásárláshoz, kulacsot, uzsonnásdobozt a kirándulásra, egyszerhasználatos zacskók vagy pet-palackos üditők helyett és így tovább. Nevelhetünk közösen növényeket, figyelhetjük, hogyan lesz a magocskából növény, majd ehető gyümölcs, választhatjuk a tömegközlekedést az autóba szállás helyett (garantáltan imádni fogják!), készíthetünk a hulladék WC papír gurigából kis bábokat stb.

Mivel a környezettudatos magatartást szokja meg otthon, nem is lesz kérdés számára, hogy ez a követendő példa.

Ezt a szemléletet szeretnék a Planetinoval is közvetíteni, a minőségi, fenntartható, hosszú élettartamú termékeket elérhetővé tenni a szülők és gyermekeik számára.

Nézz körül fenntartható baba-mama termékek között!