Komposztálj Budakalász!

Komposztálj Budakalász!

Budakalász Önkormányzata “Szemléletformálás élményközpontú eszközökkel” címmel pályázatot hirdetett komposztálás témakörében az év elején. A programok szervezésének és megrendezésének lehetőségét a Bábozd Zöldre Környezeti Nevelési Egyesület “Bábozd Zöldre az otthonod!” programja nyerte el.

A Bábozd Zöldre Egyesület 2010 óta bonyolít le élményközpontú környezeti nevelési programokat, melynek célja a kisgyermek korosztály fenntarthatóságra nevelése. Bábozd Zöldre az otthonod! környezeti nevelési módszertanuk az elmúlt években több, mint 40 000 családhoz jutott el, természetvédelmi célú meseösvény programjaik nagy sikerrel működnek országosan több helyszínen.

Az élményközpontú környezeti nevelés iránt elkötelezett csapat, a Bábozd Zöldre Egyesület immáron 12 éve nagy népszerűségnek örvendő kisgyerekeknek szóló komplex szemléletformálási programot működtet. A „Bábozd zöldre az otthonod!” program szorosan illeszkedik a „fenntarthatóság pedagógiája” fogalomkörhöz. Céljuk a felnövekvő generációk minél korábbi elérése, hiszen a környezettel kapcsolatos értékrendszer kialakítása szempontjából az óvodáskor ideális és fontos szakasza az ember életének.

Komposztálás élményközpontú szemléletformálási eszközökkel

A szemléletformáló kampány célja, hogy a fenntarthatóság életformává váljon, a hétköznapi életünk része legyen. Ehhez az egyik legfontosabb teendő a gyermekek környezeti nevelése, rajtuk keresztül a családok elérése illetve a pedagógusok bevonása. Elsődleges a teljes lakosság érzékenyítése, az egyéni szerepvállalás lehetőségeinek megismertetése, ezért az óvodás és kisiskolás korosztályon túl a kamaszok és a fiatal felnőttek csoportjainak elérése is. Végül, de nem utolsó sorban a programban számítanak az aktív nyugdíjasok segítségére is.

A megvalósítandó projekt hosszú távú célja a jövő generációjának elérése, a célcsoportok környezettudatossági, komposztálási ismereteinek bővítése, a módszertan alapjainak továbbadása.

Együttműködés a térségi civil szervezetekkel 

A program igényes megvalósítása érdekében az alábbi helyi szakértőkkel és civil szervezetekkel közösen kerülnek megrendezésre a programok.

Magyar Környezeti Nevelési Egyesület

Civil Kalász Egyesület

Kalászi Közösségi Kertek Egyesület

Holló András kertészmérnök

Messzelátó Egyesület

Egészséges Budakalászért Egyesület

Budakalász Cserkészcsapat

Szemléletformálási programok tavasszal minden korosztálynak

Az élményközpontú környezeti nevelési módszertan egyedi lehetőséget ad arra, hogy a hulladékkezelés egyik legfontosabb kérdése, a biohulladék kezelése is beépüljön a szakmai programba. A Bábozd Zöldre Egyesület gyakorlati tapasztalatával olyan kisgyermekeknek szóló bábos módszertant és játékot hozott létre Mimó és Csipek ismert figurájához kötődően, amely hosszú távon támogatja majd az óvodás és iskolás korosztály és ezáltal a jövő felnőttjeinek komposztálással kapcsolatos ismereteinek bővülését és rögzülését.

Márciusban indult a program, külön a Budakalászi óvodáknak és iskoláknak szóló pedagógusképzéssel. A képzés részeként a szemléletformáló eszközök mellett előadás, valamint azonnal a gyakorlatban alkalmazható, hasznos pedagógiai módszerek érintették a fenti témakört.

A tavaszi időszakban színes és izgalmas foglalkozások várnak a helyi közösségekre. Az óvodás csoportok Kupacs sünivel – Mimó és Csipek barátjával – találkoznak majd bábos öko-mesekuckó foglalkozásokon. Az iskolák alsó tagozatosai online bábos kisfilmet néznek majd, illetve kézműveskedés során virág-és fűszernövény maggolyót készítenek. A Budakalászi intézmények felső tagozataiban drámapedagógiai eszközök, társasjátékok nyomán tudatosítjuk az egyéni cselekvés és felelősség fontosságát a gyerekekben.

A családokat is várja majd Mimó és Csipek meseuniverzuma. Április 20-án, az Öko-napon az Öko-kalandok játszóházban bemutatkozik Kupacs süni; kézműves foglalkozás során virágmag és fűszernövény maggolyók készülnek; bemutatásra kerül egy beltéri komposztáló; valamint Holló András tart előadást a komposztálás alapkérdéseiről.

Május 25-én, az Öko-gyereknapon Kupacs süni vezényletével a gyerekek komposztládát építhetnek és megtanulhatják, hogy minek van helye a komposztban; közben gilisztasimogatóval és talajvizsgálat bemutatóval is találkozhatnak a családok; kézműves foglalkozás során virágmag és fűszernövény maggolyók készülnek; valamint egy előadás alkalmával körbejárhatják a food waste témakörét is.

A program résztvevői tudásukat is tesztelhetik egy külön a gyerekeknek és felnőtteknek szóló kérdéssort kitöltve. A kitöltők ajándékcsomagot kapnak.

Részletek facebook és instagram oldalunkon érhetők el.