Megannyi gyerekmosollyal zárult a “Komposztálj Budakalász” rendezvénysorozat

Megannyi gyerekmosollyal zárult a “Komposztálj Budakalász” rendezvénysorozat

Budakalász Önkormányzata “Szemléletformálás élményközpontú eszközökkel” címmel pályázatot hirdetett komposztálás témakörében az év elején, melyet Egyesületünk “Bábozd Zöldre az otthonod!” programja nyerte el. 

A Bábozd Zöldre a kertben, avagy Komposztálj Budakalász szemléletformáló kampány célja minél több korosztály érzékenyítése, szemléletformálása és az egyéni szerepvállalás lehetőségeinek megismertetése volt.

Az év folyamán számos színes és izgalmas foglalkozással és programmal vártuk a helyi közösségeket, jártunk a budakalászi közintézményekben.

Program az óvodákban, iskolákban

A rendezvénysorozat pedagógusképzéssel kezdődött márciusban, mely során a résztvevők megismerhették a „Bábozd zöldre az otthonod!” program alapgondolatait, mesevilágát és az óvodás/iskolás korosztály számára ideális szemléletformáló módszertanát és eszközeit a gyakorlatban. A program keretében minden óvoda és iskola ajándék Bábozd Zöldre Ládikóban részesült.

Az óvodások és az általános iskolák alsó tagozatosai bábos öko-mesekuckó foglalkozáson találkozhattak a komposztálás és a körforgás témakörével, játékos formában.

A felső tagozatosok drámapedagógiai foglalkozáson vehettek részt, mely során közös játék nyomán került fókuszba a környezethez és egymáshoz való viszonyunk, az egyéni cselekvés és felelősség fontossága.

Helyi közösségek érzékenyítése

A Mentáskertben tavasszal és ősszel számos alkalommal ellátogattunk, hogy minél több családhoz eljuttassuk a komposztálás gondolatának fontosságát. A résztvevők ismert előadókon keresztül kaptak gyakorlati tippeket a mindennapi komposztálásra vonatkozóan. Bemutatásra került egy beltéri komposztáló megoldás is, valamint körbejártuk a food waste témakörét is. A gyerekek kézműves foglalkozás, élményközpontú fejlesztő játékok, gilisztasimogató során ismerkedhettek a komposztálás rejtelmeivel.

A Budakalászi nyári táborban is megjelent Mimó, Csipek a két főszereplőnk és Kupacs a süni. Két napon keresztül játszottunk a kis kertészekkel: palántajelölőt, kikelő képeslapot készítettünk valamint komposztálós játékos feladatlapokat oldottunk meg. Mesehőseink kis cserkésznek is beálltak és részt vettek az idei tiszajenői cserkésztáborban is, ahol a gyerekek rengeteget tanulhattak tőlük a komposzt gondozásáról, a humusz jelentőségéről és a talajvizsgálatról is.

Az Egészséges Budakalászért Egyesülettel, valamint a Kalászi Közösségi Kertekkel közös szervezésben szakmai előadásokat tartottunk, ahol több szempontból is körüljártuk a komposztálás témakörét, kezdve azzal, hogy mi komposztálható és mi nem, a komposzt további életén át egészen a talaj minőségének megállapításáig.

A projekt számokban 

A projekt keretében 2023. március és október között összesen 44 program zajlott le és 1471 főt értünk el. Célcsoportokra bontva az alábbiak szerint: pedagógusok (27 fő), családok (378 fő), óvodások (338 fő), alsó tagozatosok (207 fő), felső tagozatosok (361 fő), fiatal felnőttek (100 fő) és nyugdíjasok (61 fő).

Részletesebben is érdekelnek ezek a témák? Olvassatok bele blogcikkjeinkbe is!

https://zoldre.hu/2023/04/14/komposztalj-budakalasz/

https://zoldre.hu/2023/06/05/komposztalni-gyerekjatek/

https://zoldre.hu/2023/07/05/interju-udvarnoki-tundevel-belteri-komposztalas/

https://zoldre.hu/2023/08/22/egy-csepp-foldben-annyi-eloleny-el-amennyi-csillag-van-az-egen-interju-hollo-andrassal/

 

Köszönjük az együttműködő partnerek és a közösség befogadását, a lelkesedést a program iránt!

 

Együttműködő partnereink voltak:

  • Magyar Környezeti Nevelési Egyesület
  • Egészséges Budakalászért Egyesület
  • Kalászi Közösségi Kertek
  • Budakalász cserkészcsapat
  • Holló András
  • Udvarnoki Tünde (Messzelátó Egyesület)
  • Víg Vitália

 

A Bábozd Zöldre Egyesület munkatársai, akik részt vettek a projektben:

Reitter Zsolti, Mákszem Lenke (bábszínészek)

Somogyi Bea (drámapedagógus)

Szűcs Krisztina és Rácz Tímea (képzésvezetők)

Odler-Hevesi Ildikó (projektkoordinátor)

Gál Noémi, Nádas Zsófi, Sziráki Lili és Victor András (projekttámogatás)