Érzékek ösvénye

Ferenc-hegy

Kik rejtőznek a fa ágai között? Milyen neszeket hallhatunk az erdőben, ha csöndben figyelünk? Milyen a tapintása egy lehullott falevélnek? Hogyan tájékozódnak a denevérek?

A Ferenc-hegyi Érzékek ösvénye, Mimó és Csipek első meseösvénye, mely összefűzi az egyes állomásokat, vezeti a kirándulót az érzékszervek világában és megismerteti őt a Ferenc-hegy kiemelkedő természeti értékeivel. A meseösvény állomásain olyan interaktív játéklehetőségeket rejtettünk el, amelyek könnyen megragadják a gyerekek kíváncsiságát. A mesében feltett kérdésekre a gyerekek a helyszínen találhatják meg a választ, egy papír, zsírkréta és a letölthető térkép segítségével pedig aktívan részt vehetnek a kalandban!

Tartsatok velük ti is! Kalandra fel!

Mese

A Mimó és Csipek Ferenc-hegyi kalandjáról szóló mese végigkísér az ösvényen és felfűzi az egyes állomásokat.

“Egyszer, egy nem is olyan messzi erdő tölgyfájának ágáról a földre röppent egy apró kismadár. Fejét forgatta, ugrott egyet vagy kettőt, de nem maradt sokáig: egy szokatlan jelenség óvatosságra intette, így felröppent és újra az ágról figyelt lefelé. A szokatlan jelenség egy jókedvű kutyus, Ficak volt, aki lobogó fülekkel érkezett az erdei úton, majd megállt egy földkupac előtt és érdeklődve nézegette, amíg Mimó és Csipek megérkezik.”

Töltsd le a mesét

Térkép

A térképen nagyítóval jelöltük azokat az állatokat, melyeket a helyszínen meg is kereshetnek a gyerekek. A kirándulásra vigyetek magatokkal papírt és zsírkrétát is, hogy a meseösvényen meglelt ábrákat a gyerekek le is tudják satírozni a kihelyezett felületeken!

A térkép segítségével járjátok be meseösvényünket, és segítsetek Mimónak és Csipeknek felfedezni az erdő titkait!

Töltsd le a térképet

Érdekel a program?

Amennyiben érdekel programunk, keresd Szűcs Krisztinát, az alábbi elérhetőségek egyikén:

 krisztina@zoldre.hu
 +36 30 357 3572

A Ferenc-hegyről

A Ferenc-hegy Budapest II. kerületében található, a Budai-hegység része. Laposan, hosszan elnyúló 265 méter maga keskeny gerinc, mely a Hármashatár-hegy csoportjába tartozik. Felszíne nummuliteszes mészkőből épült fel, felső triászi dolomit alapzaton, briozoás és budai márga is megtalálható itt. Az északi lejtője, ami a Pál-völgyre és a Zöldmáli-völgyre tekint, igen meredek, a keleti, nyugati és főleg a déli oldala azonban már lankás. Délkelet felé tágas nyergek választják el a Rókus-hegytől és a Szemlő-hegytől.

A Ferenc-hegy gerince nyugat felé a Gárdonyi Géza rétig húzódik, de a hegy elnevezése csak a Törökvész út és a Pusztaszeri út közötti részre vonatkozik. A tetőn és az északi lejtőn karsztbokor erdő található, míg a déli lejtőn kertes házak húzódnak meg. A hegy kiválóan alkalmas madármegfigyelésre: fekete rigó, kék cinke, erdei pinty, zöldike, nagy fakopáncs és tüzesfejű királyka is látható itt. A hegy délnyugati végében található a Ferenc-hegyi-barlang, mely csak engedéllyel (kutatók és vezetett csoportok számára) látogatható.

Hasznos információk

A meseösvény Budapest II. kerületében, a Ferenc-hegyen található. A meseösvény útvonala akadálymentes (enyhén köves szakaszokkal) és szabadon látogatható.

Megközelítés

A 11-es autóbusszal a Törökvész út felől, a ’Móricz Zsigmond Gimnázium’ vagy ’Tömörkény utca’ buszmegállótól, a Ferenc-hegyi úton át érhetjük el az ösvényt.

Meseösvény hossza

A meseösvény kb. 400 méter, mely 25-30 perces sétával (érdeklődéstől függően) a feladatokat elvégezve, kényelmesen végigjárható. 

Figyelem! 

A meseösvény természetvédelmi területen található, ezért a kirándulás során kérjük, kiemelten figyeljetek és óvjátok a természet értékeit!

Kapcsolódó eseményeink

Keressétek nyitott bábos meseösvény-vezetéseinket is!

Köszönet

Külön köszönet az AB Concrete Design Kft-nek, az A Lex Expert Műszaki és Fordító Iroda Kft-nek, a B4 Szer Kft-nek, a Patkós Stúdiónak, Kászabó Margitnak, Lénárt Eszternek, a MimoArt Kft-nek, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesületnek és minden önkéntes résztvevőnek.

Grafika és illusztráció: Szűcs Anikó
Tervezés és projektvezetés: Sziráki Lili
Tervezés és szöveg: Kisfaludi Boróka és Szűcs Anikó
Kivitelezés: Outspot Kft., B4 Szer Kft.
Építés éve: 2013.

A meseösvény Budapest Főváros 2012. évi Környezetvédelmi Alapjának támogatásával valósult meg 2013-ban.