Határtalan sokszínűség

Kiscelli parkerdő

“Nincs a világon tenyérnyi hely, ahol ne lennének természeti szépségek és csodák – csak szem és szív kell hozzá, hogy észrevegyük.” (Victor András)

 

Vajon kik élnek erdő és mező határán? Hogyan válik a holtfa az élet bölcsőjévé? Milyen szerepe van a klímavédelemben a városi fáknak, parkoknak? Lehet-e megújítva megőrizni a régit?

A Kiscelli meseösvény játékos formában, érdekes feladványokkal, lesatírozható rajzokkal mutatja be a természet változatosságát, és köti le a kisgyerekek figyelmét. Az állat- és növényvilág sokszínűségének védelme és a velünk együtt élő természet tisztelete segít az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodásban és a károk enyhítésében.

Mimó, Csipek és Ficak kutyus Pemzli patkány vezetésével elindulnak az ódon kastélyból, hogy miközben bejárják a park ösvényeit, számtalan határt átlépve megtalálják a választ a fenti kérdésekre.

Tartsatok velük ti is! Kalandra fel!

Mese

A Mimó és Csipek Kiscelli kalandjáról szóló mese végigkísér az ösvényen, felfűzi az egyes állomásokat.

“A múzeumot körülölelő parkban egy padlizsánlila és egy kanárisárga alak bukkant fel. Mimó és Csipek Ficak kutyust keresték a fák között.

–    Vajon merre kószálhat már megint?”

Töltsd le a mesét

Térkép

A térkép segítségével járjátok be meseösvényünket, és segítsetek Pemzlinek megfejteni nagyapja titkos üzenetét!

Töltsd le a térképet

Érdekel a program?

Amennyiben érdekel programunk, keresd Szűcs Krisztinát, az alábbi elérhetőségek egyikén:

 krisztina@zoldre.hu
 +36 30 357 3572

Állomások

1. Állomás | A régi és új határán

Szívesen belesnétek egy ódon kastély ablakain?

A Kiscelli kastély az elmúlt évszázadokban volt kolostor, laktanya, Schmidt Miksa, bútorgyáros otthona és most múzeumként újul meg újra és újra.

A Kiscelli parkerdő különlegessége, hogy nem természetvédelmi, hanem műemléki védelem alatt áll, és egykori tulajdonosa 1935-ös végrendeletében hagyott örökül a budapesti gyerekeknek.

Fedezzük fel együtt a múzeumot körülölelő parkot!

Tovább

2. Állomás | Rét és erdő határán

Kik élnek erdő és mező határán?

A rét és az erdő határán kialakuló cserjés-bozótos védi az erdőt a széltől, a kiszáradástól. Változatos növényvilága minden évszakban táplálkozó-, fészkelő- és búvóhelyet biztosít az állatoknak. Jellemző faja a vadkörte, a tövisszúró gébics és a karvalyposzáta.

Az erdei tisztáson Mimó és barátai az ott élő állatokkal ismerkednek. A távcső segítségével mi is megleshetjük a fák lombjai közt rejtőzködő állatokat!

Vörösbegy: Szívesen költ gazdag aljnövényzetű lomberdőkben, kedveli a nedves patakvölgyeket, az erdei utak környékét, de megtalálható a nagyobb parkokban, arborétumokban is. Télen a madáretető vendégeként is találkozhatunk vele.

Feketerigó: Éneke kora hajnaltól késő estig hallható városszerte, és gyakran közelről is megfigyelhető, ahogy az avarban kutat eleség után. Olyan jól alkalmazkodott a városi élethez, hogy erdőlakó rokonaitól eltérően a telet is velünk tölti.

Nagy fakopáncs: Míg az énekesmadarak dallal, a harkályfélék dobolással keresik párjukat, jelölik ki területüket, amihez messzeszóló üreges fát keresnek. Más odúban fészkelő madarak, mint például a cinegék, számára is nélkülözhetetlenek az általuk készített odúk, amelyből minden évben többet is készítenek.

Európai vörös mókus: Hívhatjuk evetkének vagy cibókának is a kis vörös légtornászt. Könnyen barátkozó, városi parkokban is gyakran előforduló rágcsáló. Télre hatalmas készleteket halmoz fel különböző magokból, amivel fontos ökológiai szerepet tölt be: a megmaradt magok tavasszal kicsíráznak, és segítik az erdő megújulását.

Séta közben hallgassátok a madarak énekét! Látjátok a lombok között rejtőzködő énekművészeket? Nyissátok ki jól a szemeteket!

Tovább

3. Állomás | Az élő és holt határán

Kiket rejt a korhadt fatörzs?

A hatalmas kidőlt fa az élet bölcsője, fajgazdag élőhely. Az elhalt fa táplálékot, otthont, bölcsőt ad számtalan rovarnak, gombának, mohának és madárnak, míg a természet körforgását követve, évtizedek alatt újra humusszá nem válik.

Kis felfedezőink segítségével megismerkedhetünk néhányukkal:

Vöröshátú erdeipocok: Lomberdők, erdőszélek és cserjések lakója. Növényi részekből álló, gömbölyű fészkét vastag avartakaró alatt vagy fák gyökerei közé, kidőlt fák rönkjei alá építi.

Havasi cincér: Hegyvidéki bükköseink védett bogara. A fekete kitinpáncélját borító apró szőröknek köszönheti csodaszép kék színét. Lárvái 2-3 éven át fejlődnek napsütötte erdőszélek elhalt bükkfáiban.

Nagy szarvasbogár: Hazánk legnagyobb védett bogara, az öreg tölgyerdőket kedveli. A hímek könnyen felismerhetőek óriási agancsszerű rágóikról. Lárvái 5 éven át a földben, elhalt fák gyökerein fejlődnek.

Orrszarvúbogár: Tölgyerdeink védett bogara. A hímek homlokukon hatalmas tülköt viselnek. Lárvái 2-4 éven keresztül fejlődnek, miközben korhadó faanyaggal táplálkoznak.

Vajon ki rejtőzködik a hatalmas kidőlt fán? Keressétek meg az erdei pockot és a havasi cincért!

A természetes erdő egészségét a különböző korú fák adják az apró csemetéktől az óriási famatuzsálemekig, élők és holtak egyaránt. Olyan ez, mint egy szívből szerető család. A parkban sétálva keressetek minél több faóriást és facsemetét! Megismeritek őket leveleik, rügyeik, virágaik vagy terméseik alapján?

Tovább

4. Állomás | A természetes és mesterséges

Mit tehetünk mi a város zöldítéséért?

Zöld szomszédaink, a városi fák klímavédelmi szerepe rendkívül jelentős. Lombjuk alatt a legmelegebb nyári napon is kellemes hűvösben pihenhetünk. Nem csak az árnyékukkal, hanem az elraktározott esővíz párologtatásával is hűtik környezetüket. A növények biztosítják a számunkra nélkülözhetetlen oxigént, és igazi klímaharcosként dolgozzák fel a globális felmelegedésért felelős szén-dioxidot. Emellett tisztítják a szennyezett városi levegőt, csökkentik a zajt, és otthont nyújtanak az állatoknak.

Tovább

Hasznos információk

A meseösvény Budapest III. kerületében, Óbudán a Kiscelli parkerdőben található. A nyitóállomás a Kiscelli Múzeum, Doberdó utcai bejáratához esik közel.

Megközelítés

  • A Széll Kálmán tértől a 17-es villamossal vagy a Batthyány tértől a 19-es, illetve a 41-es villamossal a Szent Margit Kórház megállóig utazva, majd rövid séta a Bécsi úton visszafelé és meredek séta felfelé, a Kiscelli utcán át. (Az átkelésnél, a múzeum felé óvatosan közlekedjetek!)
  • A Kolosy tértől a 165-ös autóbusszal érkezve, a Remetehegyi úti végállomáson leszállva, a múzeum a másik oldalról közelíthető meg, így elkerülhető a fent írt, meredek séta.

Meseösvény hossza

Kb. 700 méter, 35-40 perces sétával (érdeklődéstől függően) a feladatokat elvégezve, kényelmesen végigjárható.

Kapcsolódó eseményeink

Köszönet

Külön köszönet az Óbuda-Békásmegyer Városfejlesztő Nonprofit Kft. munkatársainak, az AB Concrete Design and Gift-nek, Both Gabinak, Leidinger Árpádnak, Somogyi Ferencnek és Victor Andrásnak.

Illusztráció: Győrfi Ágnes
Grafika és tipográfia: Nádas Zsófia
Tervezés és projektvezetés: Sziráki Lili
Tervezés és szöveg: Gál Noémi
Projektvezetés: Abonyi Dávid
Kivitelezés: Leidinger Árpád

A meseösvény az Európai Unió Kohéziós Alapjának támogatásával, a KEHOP-1.2.1-18-2018-00026 “Nézzünk szembe a klímaváltozással – Lakossági szemléletformálás Óbuda-Békásmegyeren” pályázaton belül valósult meg, 2021-ben.