Kalandok a kertben

Záporkert

Milyen állatok születnek a föld alatt? Kik szellőztetik a talajt? Vajon mi hajtja a plántát, hogy növekedjen? Kik laknak a komposztládában? Miért olyan fontos a talaj minősége a növények számára? Mit termesztenek a hangyák a föld alatt?

Mimó és Csipek ezúttal a városi, közösségi kertekkel ismerkedik meg az Óbudai Kulturális Központ parkjában, a San Marco utcában. Az itt működő városi kert így már a közösség legkisebb tagjait is megszólítja, játékra hívja, hiszen a Záporkertben kialakított meseösvény élményszerűen tanít, többek között a palántázás fortélyaira. A városi kert ágyásai között elhelyezett játszó-doboz minden oldala más-más játékra hívja a gyerekeket, melynek során többet tudhatnak meg a víz és a talaj szerepéről valamint azok kialakulásáról, szerkezetéről.

Színező

A Záporkertbe ellátogatva sok mindent megtudhatsz, többek között a talajban élő állatokról és bogarakról. Tudtad, hogy a giliszta felelős a talaj szellőztetéséért? Sok apró állat a talajban alakítja ki éléskamráját, sőt vannak, akik egész várakat építenek. Ha a Záporkertben jársz, jól nyisd ki a szemed, mert nagyon sok ismerős figurát rejtettünk el a városi kert különböző pontjain. Töltsd le a színezőt és keresd meg őket a helyszínen!

Töltsd le a színezőt

Érdekel a program?

Amennyiben érdekel programunk, keresd Szűcs Krisztinát, az alábbi elérhetőségek egyikén:

 krisztina@zoldre.hu
 +36 30 357 3572

Városi, avagy közösségi kertekről

A közösségi kertek városi környezetben teremtik meg a kertészkedés lehetőségét, miközben egy természetszerető közösség is létre jön. A tulajdonos (lehet ez egy cég, önkormányzat vagy magánszemély) egy megművelendő földterületet tovább ad egy adott közösségnek, amely parcellákra osztja azt, és kedvük szerint hasznosítja, ültethet és nevelhet benne dísz-, és/ vagy haszonnövényeket.

A Záporkertet Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata 2016-ban, a Városi Kertek Egyesület segítségével hozta létre, saját területén, az Óbudai Kulturális Központ parkjában, ahol jelenleg közel 1000 négyzetméteren, 26 parcellán folyik a gazdálkodás.

Hasznos információk

A meseösvény Budapest III. kerületében a San Marco utca 81. alatt, az Óbudai Kulturális Központ parkjában található.

Megközelítés

Tömegközlekedéssel a 17-es, 19-es és 41-es villamosok, ’Szent Margit Kórház’ megállójától, vagy a Flórián tér felől, gyalog, rövid sétával érhető el.

Meseösvény hossza

A meseösvény kb. 100 m hosszú, 10-15 perces sétával (érdeklődéstől függően) a feladatokat elvégezve, kényelmesen végigjárható.

Figyelem! 

A meseösvény a Záporkert – Közösségi kert területén található, ezért csak bábos meseösvény-vezetés keretében vagy a kert nyitvatartásához igazodva látogatható.

Kapcsolódó eseményeink

Köszönet

Külön köszönet: Andó Attilának, az AB Concrete Design-nak, a Betűgyár Szolgáltató Kft.-nek, a Digitalprint & Expo Kft.-nek, Lénárt Eszternek, a MimoART Kft.-nek, az Óbudai Kulturális Központnak és az Outspot Kft.-nek.

Grafika és illusztráció: Szűcs Anikó
Tervezés és projektvezetés: Sziráki Lili
Tervezés és szöveg: Szűcs Anikó
Kivitelezés: Outspot Kft., 
Építés éve: 2017.

A meseösvény a Földművelésügyi Minisztérium, 2016. évi Zöld Forrás pályázatának támogatásával valósult meg 2017-ben.