Körkörös utakon

Almássy tér

Merre vezetnek Ficak nyomai az Almássy téren? Vajon körbe érnek?  Milyen meglepetéssel készült Mityó macska a találkozóra? Klímatudatosság az Almássy téren?

Mimó és Csipek barátaikkal elindulnak, hogy megtudják, mit tehetnek ők maguk Földünk egészségéért. A városi fák és élővilág védelme, tisztelete, a környezettudatos életmód segít az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodásban és a károk enyhítésében.

Az Almássy téri meseösvény játékos formában, érdekes feladványokkal, lesatírozható rajzokkal mutatja be a klímavédelem alapjait, és köti le a kisgyerekek figyelmét.

Csatlakozzatok ti is kis felfedezőinkhez, és ismerkedjetek meg klímabarát tanácsaikkal! Kalandra fel

Mese

A Mimó és Csipek Almássy téri kalandjáról szóló mese végigkísér az ösvényen, felfűzi az egyes állomásokat.

“A 74-es troli lassított, majd megállt. A megállóban várakozó utasok fel, mások leszálltak. A távozó troli mögött Mimó, Csipek és Ficak kutyus bukkant fel. Mire biztonságosan átkeltek a legközelebbi zebrán az út túloldalára, Cserke is leparkolta biciklijét a park kapujánál. A sétáló utca felől Kupacs és Potyka közeledett.”

Töltsd le a mesét

Térkép

A meseösvényen Ficak kutyus nyomait követve haladhatunk végig. Vajon merre kószálhat már megint? Kövessétek a nyomokat!

Töltsd le a térképet

Érdekel a program?

Amennyiben érdekel programunk, keresd Szűcs Krisztinát, az alábbi elérhetőségek egyikén:

 krisztina@zoldre.hu
 +36 30 357 3572

Állomások

“Az utca fasor nélkül csupán cső, amelyen csak közlekedni lehet, de fasorral övezve már sétálásra is alkalmassá válik.” (Radó Dezső)

Időnk jelentős részét töltjük forgalmi dugókban várakozva, miközben jelentősen hozzájárulunk a klímaváltozásért felelős szén-dioxid kibocsátásához. A gépjárműforgalom részére fenntartott burkolt utak és parkolók fasoroktól, parkoktól, gyalog és kerékpáron közlekedőktől veszik el a területet.

A klímaváltozás a nagyvárosokban fokozottan érvényesül. A burkolt felületek és az épületek által elnyelt napsugárzás okozza a városi hősziget hatást, ami akár 10 °C fokkal magasabb hőmérsékletet is jelenthet a környező vidékhez képest. A nagyvárosok érzékenyebbek a villámárvizekre, mivel  a zöldfelületek hiánya, vagy elégtelen mennyisége miatt a hirtelen lezúduló nagy mennyiségű csapadékot nem tudják felvenni és tárolni.

Mimó és barátai megmutatják, hogyan képzelnek el egy fenntartható várost.

Ha egyre többen és többször választjuk az olyan környezetbarát közlekedési módokat, mint a troli, a villamos, a kerékpár vagy a séta, a parkolóból parkok lesznek, a városi forgalomtól zsúfolt utak átadják helyüket a fasoroknak, a teraszoknak, a kerékpárosoknak és a gyalogosoknak.

További információ: https://www.levego.hu/kiadvanyok/a-budapesti-kozlekedes-kozterulet-hasznalatanak-problemai-es-megoldasi-lehetosegek/ https://www.levego.hu/kiadvanyok/budapesti-kozteruletek-tervezese-menedzselese-fenntartasa/

“Ültess fát! Hogyha mást nem, lombot ád. Árnyékában megpihenhetsz, gondot ő visel reád.” (Jókai Mór)

Csipek és barátai segítségével megtudhatjuk, milyen szerepe van a klímavédelemben a városi fáknak, parkoknak. Mit tehetünk mi a város zöldítéséért?

Zöld szomszédaink, a városi fák klímavédelmi szerepe rendkívül jelentős. Lombjuk alatt a legmelegebb nyári napon is kellemes hűvösben pihenhetünk. Nem csak az árnyékukkal, hanem az elraktározott esővíz párologtatásával is hűtik környezetüket. A növények biztosítják a számunkra nélkülözhetetlen oxigént, és igazi klímaharcosként dolgozzák fel a globális felmelegedésért felelős szén-dioxidot. Emellett tisztítják a szennyezett városi levegőt, csökkentik a zajt, és otthont nyújtanak az állatoknak.

A park 30 éves platánfája egy év alatt

  • 63 kg szén-dioxidot dolgoz fel. Ennyi szén-dioxidot már két balatoni autóút során elfüstölünk.
  • 69 kg oxigént termel. Egy felnőtt ember éves oxigén szükségletét 3 fa tudja biztosítani.
  • 480 kg port megkötésével tisztítja a szennyezett városi levegőt. Ennyi por olyan nehéz, mint 4 robogó.
  • 5015 l vizet párologtat el, ezzel hűtve környezetét. Ennyi vízzel 40 fürdőkádat tudnánk teletölteni.

A számítások a Faérték alkalmazással készültek.

További információ: http://terkoz.budapest.hu/hasznos-linkek/

„A természet kegyelmét ontja bőven: A fűben, a virágban és a kőben. Ó, nincs a földön oly silány anyag, Mely így vagy úgy ne szolgálná javad; De nincs oly jó, melyben ne volna vész, Ha balga módra véle visszaélsz!” (Shakespeare)

A körkörös gazdaságban mindenki arra törekszik, hogy minimálisra csökkentse a keletkező hulladékot. Kupacs süni és barátai bemutatják a hulladékpiramist, hasznos tanácsokat adnak a hulladék keletkezésének megelőzéshez, újrahasználatához és újrahasznosításához. Mityó macska, a kreatív újító, megmutatja, hogyan lehet új életet adni Csipek régi bakancsának.

A hulladékpiramis a hulladékkezelés öt lépcsős fontossági sorrendjét mutatja be.

  1. Csipek jól tudja, hogy legfontosabb a megelőzés. Mielőtt vásárolni indul, végiggondolja, mire van szüksége, bevásárló listát ír. Ha teheti, a piacon szerzi be a friss és szezonnak megfelelő élelmiszereket helyi termelőktől, amik nem csak finomak, de egészségesek is. Induláskor nem felejti otthon a bevásárlókosarát és a vászonzsákokat. Mimó mindig keresi a környezetbarát és tartós megoldásokat, kerüli a csomagolóanyagokat.
  2. Cserke róka megjavítja, átalakítja, ha elromlott valami, hogy minél tovább lehessen használni. Mityó macska szeret csereberélni, és kreatív megoldásokkal ad új életet a tárgyaknak.
  3. Kupacs süni szelektíven gyűjti a keletkezett hulladékot, hogy anyaga újrahasznosítható legyen. A konyhában keletkező növényi hulladékot pedig komposztálja, hogy értékes termőföld legyen belőle.
  4. A Rákospalotán található Fővárosi Hulladékhasznosító Műben a nem szelektíven gyűjtött szemét 60%-át egyszerűen elégetik, de legalább hasznosul: villamosenergiát és távhőt állítanak elő vele.
  5. A többit – közönséges szemétként – sajnos még ma is a Pusztazámori Regionális Hulladékkezelő Központba viszik, ahol hatalmas szemétdombokat raknak belőle.

 

További információ: https://humusz.hu/nuhu10pont https://humusz.hu/kiadvanyok?tid_1=417&tid=All

Hasznos információk

A meseösvény Budapest VII. kerületében, Erzsébetvárosban az Almássy téren található.

Megközelítés

A 74-es trolival (Almássy téri megálló) és a 4-6-os villamossal (Wesselényi utca / Erzsébet körút megálló).

Meseösvény hossza

Kb. 150 méter, 15 perces sétával kényelmesen bejárható.

Kapcsolódó eseményeink

Köszönet

Külön köszönet Erzsébetváros Önkormányzatának, a Klímavédelmi és Fenntarthatósági Kabinet munkatársainak, az AB Concrete Design and Gift-nek, Both Gabinak, Kleman Áginak, Leidinger Árpádnak, Thieme Andrásnak, Tóth Csabának és Victor Andrásnak.

Illusztráció: Győrfi Ágnes
Grafika és tipográfia: Nádas Zsófia
Tervezés és szerkesztés: Sziráki Lili
Tervezés és projektvezetés: Gál Noémi
Kivitelezés: Leidinger Árpád

A meseösvény a „Klímastratégia kidolgozása és klímatudatosságot erősítő szemléletformálás Erzsébetvárosban” című KEHOP-1.2.1-18-2019-00252 azonosító számú projekt keretében készült, 2021-ben.