Mimó és Csipek a Kis-Sváb-hegyen

Kis-Sváb-hegy

Ki Kormos? Milyen tapintású egy kavics vagy egy csigaház felülete? Milyen a hangja egy szajkónak? Melyik madár hord kék kabátot és sárga mellénykét? Milyen, amikor a város és a természet hangjai találkoznak?

Mimó és Csipek új cimborára lel Kormos, a Pilisi Parkerdő címerállataként ismert holló személyében, akinek segítségével felfedezik a Kis-Sváb-hegy növény-, és állatvilágát, miközben aktívan használják saját érzékszerveiket. A gyerekek a meseösvény állomásain az érzékszerveik aktív és tudatos használatával ismerkednek meg a területen élő állatokkal és növényekkel, miközben a két öko-mesehős, Kormos holló közbenjárásával átismétli a természetjárás fontos szabályait is. Az interaktív feladatok során megtapinthatjuk itt honos állatok óriás szobrait, az erdő illatainak kiszimatolásában illat-fa, az erdő hangjainak megismerésében zene-láda segít, egyes állatokat pedig távcső segítségével leshetünk meg.

Mese

“Mimó és Csipek elindultak, hogy felfedezzék a Kis-Sváb-hegyet. Körülöttük Ficak szaladgált. Orrát a földre szegezve izgalmas nyomok után kutatott. Néha megtorpant, és fülét hegyezve figyelte az erdő hangjait, és bánatos szemmel nézte a hirtelen tovaröppenő rigókat.”

Töltsd le a mesét

Térkép

A térkép segítségével járjátok be meseösvényünket, és segítsetek Mimónak és Csipeknek felfedezni a Kis-Sváb-hegy titkait! Nagyítóval jelöltük azokat az állatokat és növényeket, amelyeket a gyerekek a helyszínen megtalálhatnak.

Töltsd le a térképet

Érdekel a program?

Amennyiben érdekel programunk, keresd Szűcs Krisztinát, az alábbi elérhetőségek egyikén:

 krisztina@zoldre.hu
 +36 30 357 3572

Állomások

A Kis-Sváb-hegyről

A Kis-Sváb-hegy Budapest XII. kerületében található 258 m-es magaslat.  A hegy nagy része beépítésre került az idők során, csupán a csúcs körüli 0,88 hektáros terület őrizte meg viszonylagos érintetlenségét. Ez a terület ma természetvédelmi oltalom alatt áll, melynek a kezelője a Duna-Ipoly Nemzeti Park. Több védett növényfaj is megtalálható itt, mint a tarka nőszirom, a leánykökörcsin, vagy a hegyi árvalányhaj, A hegy valamikori kőfejtőjében ma is engedélyezett a sziklamászás, a természetvédelmi területekre vonatkozó szabályok betartása mellett.

Hasznos információk

A meseösvény Budapest XII. kerületében, a Kis-Sváb-hegyen található, szabadon látogatható.

Megközelítés

  • Tömegközlekedéssel a 21, 21A, 212 jelzésű buszok ’Pethényi utca’ megállójától rövid sétával érhető el.
  • Gépkocsival az Álom utca vagy a Kissvábhegyi út felől érhető el az ösvény.

Meseösvény hossza

A meseösvény kb. 700 m hosszú, 35-40 perces sétával (érdeklődéstől függően) a feladatokat elvégezve, kényelmesen végigjárható. A meseösvény szabadon látogatható.

Figyelem! 

A meseösvény természetvédelmi területen található, ezért a kirándulás során kérjük, kiemelten figyeljetek és óvjátok a természet értékeit!

Kapcsolódó eseményeink

Köszönet

Külön köszönet: Andó Attilának, az AB Concrete Design-nak, Balázs Mariannak és Gasztonyi Györgynek, a Betűgyár Szolgáltató Kft.-nek, a Digitalprint & Expo Kft.-nek, Hajós Sándornak, az Ilona Malom Műhelynek, Kaposi Nórának, Lénárt Eszternek, a MimoART Kft.-nek, Nyerges Mártonnak, az Outspot Kft.-nek, és a Pillekő Projektnek.

Grafika és illusztráció: Szűcs Anikó
Tervezés és projektvezetés: Sziráki Lili
Tervezés és szöveg: Kisfaludi Boróka és Szűcs Anikó
Kivitelezés: Outspot Kft., 
Építés éve: 2017.

A meseösvény Budapest Főváros 2016. évi Környezetvédelmi Alapjának támogatásával valósult meg 2017-ben.