Mimó és Csipek Sas-hegyi kalandja Cincér Kázmérral

Sas-hegy

Miért lehet haragos egy sikló? Hol szeret rejtőzködni a pannon gyík? A mogyorós pele tényleg szereti a mogyorót? Milyen növényektől színes a Sas-hegy? Kiknek integet a csikófark virág?

Mimó és Csipek Sas-hegyi kalandjában új cimborájuk: Cincér Kázmér, az ösvénynek helyet adó, Duna-Ipoly Nemzeti Park címerállata. Mesehőseink az ő segítségével fedezik fel a Sas-hegy védett flóráját és faunáját. A meseösvény állomásain interaktív játékok kerültek kialakításra. A virág-pár-kereső vagy az állati fo(r)gócska segítségével szórakozva ismerkedhetünk meg a Sas-hegy színes növény-, és állatvilágával, miközben a felelős természetjárás alapvető szabályait is elsajátítjuk. A hely mindemellett gyönyörű kilátást is kínál az arra kirándulóknak.

Tartsatok mesehőseinkkel ti is! Kalandra fel!

Mese

„Egy szép napon Mimó, Csipek és Ficak a Sas-hegyre indult kirándulni. Csipek már az odaúton arról ábrándozott, hogy életében először sasokkal fog találkozni, de sajnos csalódnia kellett: Mimó szerint ugyanis a sasok már rég eltűntek a környékről. Amint felértek az útra, egy kék-fekete-szürke kabátos figura állt eléjük. – Üdvözlet a vándoroknak! – szólította meg őket huncutul kacsintva. – A nevem Kázmér, havasi cincér vagyok.”

Töltsd le a mesét

Térkép

A kirándulásra vigyetek magatokkal papírt és zsírkrétát is, hogy a meseösvényen meglelt ábrákat a gyerekek le is tudják satírozni a kihelyezett felületeken!

A térkép segítségével járjátok be meseösvényünket, és segítsetek Mimónak és Csipeknek felfedezni az élővilág titkait!

Töltsd le a térképet

Érdekel a program?

Amennyiben érdekel programunk, keresd Szűcs Krisztinát, az alábbi elérhetőségek egyikén:

 krisztina@zoldre.hu
 +36 30 357 3572

Állomások

Feltöltés alatt.

Feltöltés alatt.

Feltöltés alatt.

A Sas-hegyről

A Sas-hegy a Budai-hegység 266 m-es magaslata, amely a Főváros XI. és XII. kerületének határánál fekszik. A Budai Sas-hegy Természetvédelmi terület a Duna-Ipoly Nemzeti Park (DINP) gondozásában áll. A DINP a környék természetvédelmi értékeinek a megóvására született és tevékenysége részeként látogatóközpontjában különböző rendezvényeket és eseményeket szervez. A hegy város felőli csúcsán, a páratlan panorámát nyújtó kilátó kihagyhatatlan.

A sziklás dolomit kőzetű hegy számos védett növény- és állatfajnak ad otthont. A természetvédelemi területen kijelölt, 850 m hosszú tanösvény, kizárólag szakvezetéssel látogatható. Ezen végighaladva megismerkedhetünk a Sas-hegy különleges mikroklímájával, és az ennek következtében kialakult növény- és állatvilágával. Két szabadtéri terráriumban, természetes közegükben figyelhetjük meg két honos gyíkfajunkat, a pannon gyíkot és a zöld gyíkot.

Hasznos információk

A meseösvény Budapest XI. kerületében, a Sas-hegyen található. A meseösvény útvonala akadálymentes.

Megközelítés

  • Tömegközlekedéssel a 8-as autóbusszal a ’Korompai utca’ megállóig, onnan a Korompai utcán felfelé gyalogolva, majd balra a Tájék utcán keresztül érhetjük el a Sas-hegyi Látogatóközpont bejáratát.
  • Gépkocsival a Tájék utca felől érhető el a látogatóközpont.

Meseösvény hossza

A meseösvény hossza kb. 150 méter, 15-20 perces sétával (érdeklődéstől függően) a feladatokat elvégezve, kényelmesen végigjárható.

Figyelem!
A meseösvény zárt, természetvédelemi területen található, ezért annak felkeresésére csak a Sas-hegyi Látogatóközpont nyitvatartási idejében van lehetőség, belépőjegy megváltása mellett.

Kapcsolódó eseményeink

Keressétek nyitott bábos meseösvény-vezetéseinket is!

Köszönet

Külön köszönet: Andó Attilának, Csávás Kornélnak, a Duna-Ipoly Nemzeti Parknak, Digitalprint & Expo Kft.-nek, Kremnicsán Jánosnak, Leidinger Árpádnak, Lénárt Eszternek, a MimoARt Kft.-nek, az Outspot Kft.-nek, a Sas-hegyi Látogatóközpontnak, Somogyi Ferencnek, és minden önkéntes résztvevőnek.

Grafika és illusztráció: Szűcs Anikó
Tervezés és projektvezetés: Sziráki Lili
Tervezés és szöveg: Kisfaludi Boróka és Szűcs Anikó
Kivitelezés: Outspot Kft., 
Építés éve: 2017.

A meseösvény a Földművelésügyi Minisztérium, 2016. évi Zöld Forrás pályázatának támogatásával valósult meg 2017-ben. Felújításra került 2021-ben.