Tükörben az élővilág

Ferenc-hegy

Kik élnek a föld alatt? Létezik-e a szemét fogalma a természet eredendő körforgásában? Mennyi levegő van a talajban? A Föld vízkészletének hányad része ivóvíz? Mi lenne velünk méhek nélkül?

A Ferenc-hegyi Tükörben az élővilág meseösvény a Ferenc-hegy gyomrában található kacskaringós barlanggal és annak élővilágával ismerteti meg, játékos formában a városlakókat. Mimó és Csipek ezúttal a földalatti és a földfelszíni élővilág megannyi szépségének felfedezésére hív mindenkit. Ezen az ösvényen is mesehősök barátai kísérnek végig minket az állomásokon. Minden állomáson a játékok egy-egy izgalmas témát mutatnak nekünk.

Tartsatok velük ti is! Kalandra fel!

Mese

A Ferenc hegy gyomrában egy 6500 méteres szövevényes, labirintusszerű járatokkal tarkított barlang húzódik. A különleges alakú járatokat a barlangászok mind elnevezték. Keressétek meg a barlangi termeket, ahol mesebeli barátaink járnak! Vajon honnan kaphatták a nevüket ezek a járatok?

Térkép

A kirándulásra vigyetek magatokkal papírt és zsírkrétát is, hogy a meseösvényen meglelt ábrákat a gyerekek le is tudják satírozni a kihelyezett felületeken!

A térkép segítségével járjátok be meseösvényünket, és segítsetek Mimónak és Csipeknek felfedezni az élővilág titkait!

Töltsd le a térképet

Érdekel a program?

Amennyiben érdekel programunk, keresd Szűcs Krisztinát, az alábbi elérhetőségek egyikén:

 krisztina@zoldre.hu
 +36 30 357 3572

Állomások

Feltöltés alatt.

Feltöltés alatt.

Feltöltés alatt.

Feltöltés alatt.

Feltöltés alatt.

A Ferenc-hegyi barlangról

A Ferenc-hegyi-barlang jelenleg Magyarország 8. leghosszabb barlangja. Hévizes eredetű, mint a Rózsadomb többi barlangja is. A barlang Budapest II. kerületében, a Ferenc-hegyen található, hossza 6500 méter (kataszteri száma: 4762-4). Szinonimái: Aragonit-barlang, Ferenc-hegyi aragonit-barlang. Szövevényes, labirintusszerű járataival mindegyik budapesti barlangot felülmúlja. Nem tartozik a nagy technikai felkészültséget igénylő üregek közé, inkább szűk, mint tágas járatairól nevezetes.

Annak ellenére, hogy a Ferenc-hegyi-barlang hazánk egyik legjelentősebb üregrendszere, tudományos feldolgozása alig történt meg. Átlagos középhőmérséklete 9,9°C, mely értéket Loksa Imre mérte be, 1958. évi vizsgálatsorozata alkalmával. A barlang jelenlegi bejárata a Hármashatár-hegy csoportjához tartozó Ferenc-hegyen, a Törökvész u. 70. sz. ház telkén, egy lezárt ajtón keresztül közelíthető meg. Fokozottan védett, 1982 óta. A kutatók és vezetett csoportok által, csak engedéllyel látogatható barlangot, 1997 óta, légúti megbetegedésben szenvedő gyerekek számára, betegségmegelőző és sportterápiás célokra hasznosítják.

Hasznos információk

A meseösvény Budapest II. kerületében, a Ferenc-hegyen található. A meseösvény útvonala akadálymentes (enyhén köves szakaszokkal) és szabadon látogatható.

Megközelítés

A 11-es autóbusszal a Törökvész út felől, a ’Móricz Zsigmond Gimnázium’ vagy ’Tömörkény utca’ buszmegállótól, a Ferenc-hegyi úton át érhetjük el az ösvényt.

Meseösvény hossza

A meseösvény kb. 400 méter, mely 25-30 perces sétával (érdeklődéstől függően) a feladatokat elvégezve, kényelmesen végigjárható. 

Figyelem! 

A meseösvény természetvédelmi területen található, ezért a kirándulás során kérjük, kiemelten figyeljetek és óvjátok a természet értékeit!

Kapcsolódó eseményeink

Keressétek nyitott bábos meseösvény-vezetéseinket is!

Köszönet

Külön köszönet Andó Attilának, az AB Concrete Design Kft-nek, az A Lex Expert Műszaki és Fordító Iroda Kft-nek, a Betűgyár Szolgáltató Kft-nek, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem – Anyagtudomány és Technológia Tanszékének, a CaritART Műhely és Alkotóháznak. Valamint külön köszönet a ConTerra Mérnöki Iroda Kft-nek, a Kő Boldizsár Mese Tereknek, Lénárt Eszternek, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesületnek, a MimoArt Kft-nek, Nagy Gergely Domonkosnak, Pásztor Péternek, az Outspot Kft-nek és minden önkéntes résztvevőnek.

Grafika és illusztráció: Szűcs Anikó
Tervezés és projektvezetés: Sziráki Lili
Tervezés és szöveg: Kisfaludi Boróka és Szűcs Anikó
Építés éve: 2016.

A meseösvény Budapest Főváros 2015. évi Környezetvédelmi Alapjának támogatásával valósult meg 2016-ban.